În Ungaria, nici lacul Balaton, nici sectorul turismului n-au mai avut parte vreodată de un sezon estival mai bun ca în acest an, a declarat preşedintele Agenţiei Ungare pentru Turism. Numărul înnoptărilor, de 17 milioane, l-a depăşit pe cel din 2019, scrie Budapest Business Journal.
„Graniţele închise în pandemie s-au deschis, iar turiştii au început să sosească în număr foarte mare din întreaga lume“, a subliniat Zoltan Guller. Peste 6 milioane de oaspeţi au sosit în unităţile de cazare din Ungaria în timpul celor trei luni de vară, traficul din această vară fiind cu 1% mai mare decât cel de anul trecut şi cu 6,3% peste cel din 2019.
Numărul total al turiştilor din străinătate a crescut cu aproape 15% faţă de 2022, la 2,6 milioane.
Veniturile totale brute generate de unităţile de cazare comerciale au atins 84 miliarde de forinţi (217 milioane de euro), cu 25% mai mult faţă de anul trecut la preţurile actuale.
Numărul înnoptărilor turiştilor străini din Australia şi Oceania a crescut cu peste 120%, în timp ce cel al turiştilor din Africa şi Asia a fost cu aproape 60 şi 50% mai mare comparativ cu august 2022. Datele pentru noiembrie-decembrie indică deja o creştere cu 3% a turismului maghiar, iar până în 2030 ar putea fi înregistrate 50 milioane de înnoptări, cu 20 milioane de turişti aşteptaţi.
În Polonia, vremea bună a făcut ca septembrie să fie cel mai bun din ultimii ani, iar turiştii nu au lipsit în staţiunile din Pomerania de Vest, potrivit twojeradio.fm. Antreprenorii nu au nicio îndoială că nu a mai fost un sezon atât de bun de la pandemia de COVID-19. Nemţii au reprezentat cel mai numeros grup de turişti străini.
Malopolska a fost cea mai frecvent vizitată regiune din ţară. Creşterea numărului de turişti din Slovacia, Lituania şi Letonia este de 40-50%, din Cehia de 100%, iar numărul de turişti din Orientul Mijlociu şi Statele Unite este de asemenea în creştere, conform radiokrakow.pl.
În Croaţia, tendinţele excelente din septembrie au solidificat rezultatele înregistrate pe întregul an, notează croatiaweek.com. Până acum în 2023, s-au înregistrat 18,7 milioane de sosiri şi peste 102 de înnoptări, reprezentând o creştere de 9% şi respectiv 2% faţă de perioada similară din 2022. Cele mai multe înnoptări au fost înregistrate în cazul turiştilor din Germania, Slovenia, Austria, Polonia, Cehia şi Italia.
Turismul grecesc a stabilit la rândul său un nou record de venituri până în acest an, relatează moneyreview.gr. În plus, există o cerere puternică de călătorii în Grecia în timpul toamnei. Acest fapt întăreşte estimările că anul se va închide cu încasări de peste 20 miliarde de euro şi 35 milioane de sosiri de vizitatori străini.
În Spania, media cheltuielilor per turist s-a consolidat în această vară la peste 1.300 de euro, cea mai mare cifră consemnată de când institutul naţional de statistică al ţării a început să colecteze date, notează thecorner.eu.
Turiştii străini au cheltuit în iulie şi august 27.381 milioane de euro în Spania sub formă de cash, o sumă record.
În cazul Italiei, institutul de cercetare Demoskopika estimează ţara va primi peste 442 milioane de turişti în acest an, marcând o creştere de 12,2% faţă de 2022. Cifra reprezintă cea mai mare valoare înregistrată vreodată în istoria turismului italian, potrivit partitaiva.it, citat de Ziarul Financiar.